Checka in

Det finns olika sätt att checka in på, beroende vilken flygplats du reser från och vilket flygbolag du reser med.

Några olika varianter på incheckning är:

  • manuell incheckning vid disk
  • incheckning via internet
  • incheckning via mobiltelefon
  • incheckning via automat.

Om du behöver assistans, reser med rullstol eller behöver en särskild sittplats ombord är det inte säkert att du har möjlighet att checka in med något av självbetjäningsalternativen. Kontakta i så fall en manuell incheckningsdisk.

Oavsett hur du har checkat in är det viktigt att du därefter möter assistansservicen på avtalad mötespunkt eller vid incheckningen.

Att ta med dina hjälpmedel ombord

Olika regler gäller för olika flygbolag och det är därför mycket viktigt att du försäkrar dig om att det flygbolag du ska resa med tillåter dina hjälpmedel ombord. Om du reser med flera flygbolag, måste du tänka på att kontakta varje flygbolag.

Incheckningspersonalen ger besked om var rullstolen ska lämnas. Ofta går det bra att använda sin egen manuella rullstol ända fram till flygplansdörren. På vissa flygplatser måste rullstolen dock lämnas redan vid incheckningen, särskilt om du använder elrullstol. Du får du hjälp med att flytta över till en rullstol som tillhör flygplatsen.

Personalen på flygplatsen ska vara aktsam om dina hjälpmedel vid i- och urlastning, men ibland händer det att utrustning och bagage blir skadat. För att minimera risken för skador rekommenderas du att montera av alla lösa delar från din rullstol innan du lämnar den ifrån dig på flygplatsen.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!