Assistans eller ledsagning

Stora flygplatser har särskild personal anställd för att utföra assistansuppdrag. På mindre flygplatser utförs assistansservicen av personal som även har andra arbetsuppgifter.

Själva assistansservicen går till så att du blir mött vid incheckningen där du får en lånerullstol om det behövs, det vill säga om du har en elektrisk rullstol eller av något annat skäl måste checka in din rullstol.

När incheckningen är avklarad ledsagas du genom säkerhetskontrollen och eventuell passkontroll till gaten. Där får assistansservicen klartecken av gatepersonalen för ombordstigning.

Assistanspersonalen kan hjälpa dig att köra rullstolen till och in på flygplatsens toalett, men assisterar inte vid toalettbesöket. Om du behöver hjälp vid toalettbesök ska du resa med anhörig eller assistent.

Assistansservicen går oftast ombord med dig innan övriga passagerare går ombord. Då är flygplanet tomt och det finns gott om utrymme när du ska sätta dig på rätt plats.

Vissa flygbolag kan på längre sträckor kräva att du som har en funktionsnedsättning reser i sällskap med någon som kan assistera dig under resan.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!