Fordonsbelysning

Att fordon har rätt belysning är viktigt för samspelet i trafiken. Det är viktigt att du ser och att du syns i trafiken!

Vitt ljus framåt

Fordon får bara visa vitt eller gult ljus framåt.

I dagsljus ska du använda halvljus, men du får även använda annat ljus. Halvljus och annat ljus får inte användas samtidigt. Med annat ljus menas ljus från varsellykta, dimljusstrålkastare eller spänningsreducerad halvljusstrålkastare.

Rött ljus bakåt

Fordon ska visa rött ljus bakåt. Vitt ljus bakåt får bara användas vid backning eller vid arbete som kräver sådan belysning.

Har din bil rätt belysning bak?

Vid färd på väg med ett fordon ska lyktor och strålkastare som är föreskrivna för fordonet vara tända. Om föreskrivna varsellyktor används på en bil under dagsljus, behöver inte lyktor baktill eller på sidan vara tända. Det innebär att det finns bilar där bakljuset inte tänds samtidigt med varsellyktor. Detta är tillåtet att köra med under dagtid. Men om du kör en sådan bil, måste du försäkra dig om att halvljuset och lyktor baktill och på sidan tänds under följande omständigheter:

  • mörker
  • gryning
  • skymning
  • när vädret är dåligt (till exempel i regn, dimma, snöfall).

Observera att belysningen kan behöva tändas manuellt.

Belysning på släpvagn

Tänk på att vid färd med släpvagn ska belysningen på släpvagnen alltid vara tänd. Observera att du kan behöva tända belysningen manuellt.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!