Nya regler för husbilar med malusbeskattning

2021-02-28

Nya regler införs den 1 mars för vissa husbilar. Foto: Adobe Stock

Den 1 mars 2021 införs nya bestämmelser för vissa husbilar. De fordon som berörs kan ställas av och på med tätare intervall än tidigare, utan att det påverkar fordonsskatten.

De nya reglerna innebär att husbilen bara behöver vara avställd i 4 dygn i stället för 15 dygn för att skatt inte ska behöva betalas för avställningsperioden. De fordon som berörs är personbilar klass II (husbil) som under de tre första åren från det att husbilen blev skattepliktig första gången betalar malusskatt om minst 4 800 kronor/år.

Här är ett par exempel på hur det blir för en husbil med malusskatt om minst 4 800 kronor:

  • Husbilen ställs av 3 mars och ställs på från och med 6 mars. Husbilen har varit avställd i 3 dygn (3, 4, och 5 mars). Eftersom en ny påställning sker inom 4 dygn ska fordonskatt betalas från och med 3 mars, det vill säga även för den tid som husbilen varit avställd.
  • Husbilen ställs av 3 mars och ställs på från och med 7 mars. Husbilen har varit avställd i 4 dygn (3, 4, 5 och 6 mars). Eftersom en ny påställning sker efter 4 dygn, ska fordonsskatt betalas från och med 7 mars, det vill säga när husbilen blev påställd. Den som är skyldig att betala fordonsskatten ska inte betala fordonsskatt för perioden 3–6 mars.

Läs mer om de nya reglerna och vad som gäller avisering och betalning.