Bonus malus-system för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar införs den 1 juli 2018

2018-07-01

Från och med den 1 juli 2018 införs bonus malus som kan innebära bonus eller en förhöjd fordonsskatt (malus) för den som köper ny bil. Nya bilar med låga koldioxidutsläpp tilldelas en bonus och nya bilar med höga utsläpp kommer att beskattas extra de tre första åren.

Regeringen och riksdagen har beslutat om ett bonus malus-system. Syftet med de nya reglerna är att öka andelen miljöanpassade fordon och därigenom skynda på utvecklingen mot det fossilfria samhället.

Bilar med låga utsläpp premieras

Det är utsläppen av koldioxid som bestämmer om den nya bilen får bonus eller malus. Om bilen släpper ut upp till 60 gram koldioxid per kilometer kan nybilsägaren få en bonus. Dessa bilar går under benämningen klimatbonusbilar.

Mest bonus får bilägaren om bilen inte släpper ut någon koldioxid alls. Det gäller elbilar som kan ge som mest 60 000 kronor till nybilsägaren. Nya klimatbonusbilar får bonus i en fallande skala beroende på hur mycket koldioxid de släpper ut.

Bilar med höga utsläpp får förhöjd fordonsskatt

Bilar som släpper ut mellan 61 och 95 gram koldioxid per kilometer får vare sig bonus eller förhöjd fordonsskatt. En bil som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer får malus de första tre åren. Bilar i malus-kategorin beskattas även de i relation till hur mycket koldioxid per kilometer bilen släpper ut - högre utsläpp leder till en högre beskattning.

De nya reglerna kommer att gälla för nya bilar som tas i trafik från och med den 1 juli 2018.

Läs mer om bonus malus-systemet och använd vår beräkningshjälp