Backaundantaget införs från och med den 1 maj 2018

2018-03-16

Bild på betalstation i Göteborg Trängselskattesystemet i Göteborg får ett undantag den 1 maj 2018.

Från och med den 1 maj 2018 undantas bilar som körs in eller ut från området Backa i Göteborg från trängselskatt. Bilar som däremot passerar igenom området kommer fortfarande att behöva betala skatten. Regeringen har nu bestämt när undantaget ska börja gälla.

Beslutet om att ett backaundantag skulle införas i Göteborgs trängselskattesystem fattades av Riksdagen redan under 2016. I beslutet skrevs då att undantaget skulle träda ikraft den dag regeringen bestämmer det. Bakgrunden till det var att det krävdes en del ombyggnationer och anpassning av systemet innan undantaget kunde införas. Men allt förberedande arbete är nu klart och regeringen har därför gett klartecken till att undantaget ska börja gälla från och med den 1 maj 2018.

För att backaundantaget ska kunna genomföras har Trafikverket varit tvungna att bygga upp sju kontrollpunkter väster om Backaområdet. Dessa kontrollpunkter ser likadana ut som vanliga betalstationer men används bara för att kontrollera genomfartstrafiken. (De är skyltade med "kontrollpunkt".)

Backaundantaget gäller när du kör in i området via någon av betalstationerna 17-21. Stannar du i området påförs ingen trängselskatt. Om du däremot inom en halvtimme också passerar någon av kontrollpunkterna väster om Backa så behöver trängselskatt betalas. Detsamma gäller om du först passerar en kontrollpunkt och därefter en av betalstationerna 17-21 inom en halvtimme.

Mer detaljerad information om hur undantaget fungerar finns på denna webbplats. Använd någon av länkarna.

Undantag från trängselskatt i Backa

Detaljerad karta där kontrollpunkterna finns markerade (K1-K7)