Enklare att få fordonsuppgifter –       e-post ersätter fax

2016-03-08

Bild på uppdaterad e-tjänst från Transportstyrelsen
Uppdaterad e-tjänst från Transportstyrelsen

Transportstyrelsens mest populära e-tjänst heter "Fordonsuppgifter – sök med registreringsnummer". Via tjänsten går det att söka fram uppgifter från vägtrafikregistret om ett visst fordon. Nu har tjänsten uppdaterats så det går att få uppgifterna om fordonsägare skickade med e-post i stället för som tidigare via fax.

I över 10 år har det varit möjligt att gå in på Transportstyrelsens webbplats och söka information om ett visst fordon. I de fall den registrerade ägaren är en privatperson har ägaruppgifterna inte visats. Det har däremot varit möjligt att beställa uppgifterna och få dem skickade via fax. En lösning som många uppfattat som krånglig och otidsenlig. Därför har nu tjänsten fått en välbehövlig uppdatering.

Från och med den 1 mars 2016 ersätts faxlösningen av en e-postlösning. Om en privatperson är ägare till fordonet visas uppgifterna inte i tjänsten men man kan däremot få dem skickade via e-post.

– Det är positivt att vår mest populära e-tjänst nu är uppgraderad. Förutom e-postlösningen har tjänsten tillgänglighetsanpassats så att alla ska kunna använda den. Tjänsten är dessutom responsiv vilket innebär att den automatiskt anpassas efter om du surfar in via dator, mobil eller surfplatta, säger Anders Larsson, avdelningsdirektör på Transportstyrelsen.

Förutom uppgifterna om nuvarande och föregående ägare innehåller e-postsvaret ytterligare information som inte presenteras i tjänsten, exempelvis om en fordonsskatt inte är betald eller om fordonet har notering om kreditköp i vägtrafikregistret.

Sök fordonsuppgifter med registreringsnummer (öppnas i nytt fönster)

Det kommer fortfarande vara möjligt att beställa fordonsuppgifter via fax. Det gör man genom att ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor, 0771-14 1516. När du kommer fram säger du "ägaruppgifter" så slussas du vidare till en automatisk telefontjänst. Följ därefter instruktionerna.

– Den gamla e-tjänsten kommer att stängas ned. Den som har länkar upplagda till den måste alltså peka om länkarna till den nya tjänsten, avslutar Anders Larsson.

Kontaktperson för media

  • Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare, Transportstyrelsen, 010-495 65 55.
  • Mikael Andersson, pressansvarig, Transportstyrelsen, 070-609 76 69.
Till toppen