Trängselskatt

I Sverige används idag systemet med trängselskatt i Stockholm och Göteborg. Trängselskatten syftar till att minska trängseln, förbättra miljön och bidra till att finansiera infrastruktursatsningar.

Information till dig som ska betala trängselskatt för december 2015

På grund av en produktionsstörning har vissa passager för trängselskatt inte kommit med i beslutet för december månad. Det handlar om trängselskattepassager i Stockholm och Göteborg den 14 december 2015.

Belopp på beslutsavi korrekt

Beloppet som framgår av beslutet är korrekt och betalning ska ske enligt beslutsavin. Du slipper betala för passager gjorda under de dagar som påverkats av produktionsstörningen. Du kommer inte heller att debiteras någonting i efterhand för de dagarna.

Ändringar i Stockholm från 1 januari 2016

Den 1 januari 2016 ändrades trängselskatten i Stockholm. Den ändras för att staden växer, trängseln ökar och vi behöver förbättra framkomligheten. Följande ändringar genomförs:

  • Trängselskatten höjdes i innerstaden
  • Trängselskatt infördes på Essingeleden
  • Maxbeloppet höjdes

Förändringar från den 1 januari 2016 i korthet

Den som kör Essingeleden E4 och passerar Fredhäll och Kristineberg får betala en (1) ny passage på Essingeleden. Detsamma gäller om man kör på eller av Essingeleden vid Tranebergsbron. I övrigt är det ingen skillnad. De betalstationer för in- och utfart till innerstaden på västra och södra sidan är desamma som tidigare, men med högre belopp.

Podd - trafikforskaren Jonas Eliasson pratar trängselskatt

Trängselskatten i Stockholm förändrades vid årsskiftet. I denna podd kan du lyssna till Jonas Eliasson, trafikforskare på Kungliga Tekniska Högskolan. Jonas pratar om filosofin bakom trängselskatten, varför den fungerar, om stockholmarnas acceptans, om hur andra länder ser på Sveriges arbete och om framtiden.

Samtal om varför trängselskatten fungerar (mp3-fil, 28 MB, öppnas i nytt fönster)

Läs mer om ändringarna i trängselskatten

 

I filmen nedan får du mer information om förändringarna av trängselskatten.

Ändringar i Stockholm 7 september 2015

Den 7 september 2015 genomfördes ändringar som påverkar resande till och från Lidingö,  i Norra länken och på Roslagsvägen norr om Frescati.

I korthet har följande ändrats:

  • Det har blivit skattefritt att åka i Norra länken.
  • Lidingöregeln har tagits bort.
  • Om du kör av och på Norra länken och Roslagsvägen norr om Frescati i de centrala delarna av Stockholm (trängsekskattezonen) får du betala trängselskatt.
  • Om du infartspakerar eller hämtar/lämnar passagerare i Ropsten får du betala trängselskatt.

Läs mer om Norra länken

Läs mer om Lidingöregeln

Placering av betalstationerna

Trängselskatt för utländska fordon

Från och med 1 januari 2015 omfattas även utlandsregistrerade fordon av lagen om trängselskatt. Trängselskatt tas ut för utländska fordon i både Göteborg och Stockholm.

Trängselskatteavier för utländska fordonsägare hanteras av epass24.

Hantera din trängselskatt

Se dina skattebeslut och dygnsbelopp

Se dina skattebeslut och preliminära dygnsbelopp i e-tjänsten för trängselskatt, e-tjänsten gäller trängselskatt för både Göteborg och Stockholm.

Visa dina betalda och obetalda trängselskatter

Betala med autogiro

Med autogiro dras trängselskatten automatiskt från det konto du anger. Tjänsten vänder sig både till privatpersoner och företag.

Anmäl autogiro

Till toppen