Ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:116) om behörigheter för sjöpersonal

2023-12-22

Transportstyrelsen har påbörjat ett föreskriftsarbete rörande handledd fartygsförlagt utbildning för erhållande av behörighet som fartygsbefäl klass VII.

Regeringen har föreslagit en ändring i förordningen (2011:1533) om behörigheter för sjöpersonal som innebär att de 36 månaders däckstjänstgöring som, tillsammans med godkänd utbildning, krävs för erhållande av behörighet som fartygsbefäl klass VII kan ersättas med handledd fartygsförlagd utbildning.

Transportstyrelsen har i samband med ändringen i förordningen fått bemyndigande att föreskriva om den handledda utbildningens innehåll och längd.

OBS - Ändringsförslag om bemanning utgår

I samband med ändringsförslagen rörande fartygsförlagd utbildning för behörigheten fartygsbefäl klass VII remitterade Transportstyrelsen även ett förslag om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2010:102) om bemanning som syftade till att harmonisera kraven om personliga radiocertifikat med fartygens tekniska krav. Vid intern beredning inom myndigheten har förslaget bedömts vara otydligt. Med anledning av detta kommer Transportstyrelsen inte att gå vidare med remitterat förslag till ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (2010:102) om bemanning. 

Förslagen rörande fartygsförlagd utbildning i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) kvarstår.

Planerad remiss

15 mars 2024.

Planerat ikraftträdande

1 augusti 2024. 

Kontakt

Om du vill ha ytterligare information om föreskriftsarbetet är du välkommen att kontakta oss.

Olle Thelaus, handläggare
e-post: olle.thelaus@transportstyrelsen.se 

Johan Stenborg, jurist
e-post: johan.stenborg@transportstyrelsen.se