Genom förordning (2007:1470) om yrkesförarkompetens är det tillåtet att genomföra grundutbildning och fortbildning på distans. Enligt Transportstyrelsens tolkning ska distansundervisningen vara lärarledd.

En hel fortbildning om 35 timmar får bestå av högst 12 timmar distansundervisning. Exempelvis kan man välja att genomföra en delkurs om 7 timmar på distans eller dela upp tiden för distansundervisning på flera delkurser.

Som utbildningsanordnare behöver man ange i intyget om genomförd delkurs och intyg om genomförd fortbildning hur många timmar utbildningen har omfattat och hur många som genomförts på distans.

För grundutbildningen finns ingen bestämmelse om högsta antal timmar distansundervisning angiven i förordningen. Däremot ska grundutbildningen omfatta vissa moment som inte lämpar sig för distansundervisning, som till exempel körträning och lastsäkring.

Om ni avser att bedriva utbildning på distans ska genomförandet beskrivas i utbildningsplanen och en ansökan om ändring i utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetensska lämnas in till Transportstyrelsen. Innan utbildningen får påbörjas måste ni invänta beslut ifrån Transportstyrelsen.

Av beskrivningen ska framgå

  • hur många timmar som ni kommer att erbjuda på distans
  • vilka ämnesområden som ska bedrivas på distans
  • hur identitetskontrollen ska genomföras innan utbildningen påbörjas
  • vilka system för digitala kommunikationstekniker ni kommer att använda underundervisningen
  • hur eventuell utebliven undervisningstid på grund av tekniska störningar eller avbrott i uppkoppling kompenseras
  • hur de praktiska momenten genomförs i distansundervisningen då fortbildningen ska innehålla både teoretiska och praktiska moment.
  • hur de praktiska momenten genomförs i distansundervisningen.

Till ansökan ska alltid utbildningsplanen bifogas.