Krav på miljödekal i miljözoner i Tyskland

I flera tyska storstäder har så kallade miljözoner ("Umweltzonen") införts. Miljözonerna är ett led i arbetet med att minska utsläppen.

För att få köra personbilar, lastbilar och bussar i de städer som infört miljözoner krävs en särskild dekal ("Feinstaubplakette") som monteras på vindrutan. Dekalen visar att fordonets partikelutsläpp understiger en viss nivå. Fordon som saknar miljödekal får inte köra in i dessa miljözoner.

Storstäder där miljözoner införts eller kommer att införas är bland annat Berlin, Hannover, Köln, Stuttgart, München, Dortmund och Düsseldorf.

Krav på miljödekal även för utländska fordon

Kravet på miljödekal gäller även för fordon som är registrerade i andra länder. Det är därför viktigt att du som ska till Tyskland planerar din resa, ser till att du har kunskap om var du behöver en dekal och hur du skaffar dig den på smidigast sätt.

Veteranbilar som är äldre än 30 år och som tillhör någon motorklubb kan få dispens.

Hur skaffar du dig en miljödekal?

Du köper din miljödekal över disk i Tyskland (med hjälp av ditt registreringsbevis). Du vänder dig då till någon av de tyska bilprovningarna TÜV, DEKRA eller GTÜ, till ackrediterade bilverkstäder eller till något av den tyska trafikmyndighetens kontor. Du kan också beställa dekalen via Internet genom företaget Climate Company.

Det går också att beställa miljödekaler hos Dekra på www.registreradinbil.nu

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!