Övningskörning

Du måste öva och uppleva många olika situationer för att klara av spelreglerna i trafiken. Det gör du genom att övningsköra.

Krav för att få övningsköra

För att få övningsköra för utökad behörighet B (B96) om du inte har behörighet B ska du ha fyllt 17 år och 6 månader. Läs mer om övningskörning för behörighet B

Om du redan har behörighet B, krävs varken körkortstillstånd eller genomförd introduktionsutbildning.

Om du har B-behörighet och vill övningsköra privat för utökad B finns två alternativ:

  1. För att få övningsköra privat med ett släp som är så tungt att fordonskombinationen överstiger gränsen för den vanliga B-behörigheten krävs beslut om handledarskap av Transportstyrelsen för din handledare/lärare. Han eller hon ska själv ha körkort för utökad behörighet B eller behörighet BE och ha haft ett sådant körkort under minst fem av de senaste tio åren.
  2. För att få övningsköra privat med en fordonskombination som klarar gränsen för vanligt B-körkort behövs inget beslut om handledarskap för din handledare/lärare.

När det krävs beslut om handledarskap för övningskörningen (alternativ 1) ska handledaren ta med sig handledarbeviset när du övningskör. Den grönvita skylten ÖVNINGSKÖR ska då även placeras så att den är väl synlig bakifrån.

När det krävs beslut om handledarskap för övningskörningen är det handledaren som är ansvarig och ses som förare vid övningskörningen.

Kursplan

Kursplanen för behörighet BE (TSFS 2011:21) talar om vilken inriktning och vilka mål förarutbildningen har.