Frågor och svar - Förnya körkortet

Här har vi samlat några av de frågor som vi får om att förnya körkortet.

Du kan läsa mer på sidan Förnya körkortet.

Ett körkort ska förnyas om det har kommit bort eller blivit stulet, skadat eller förstört. Om ditt körkort har kommit bort eller blivit stulet ska du anmäla det till Transportstyrelsen.

Läs mer om hur du gör din anmälan.

Hittar du ditt körkort kan du begära att vi tar bort din förlustanmälan, så att du kan använda körkortet igen. Ta inte bort din förlustanmälan om du misstänker att ditt körkort har varit i orätta händer. Då ska du istället tillverka ett nytt körkort. Om du är osäker på om ditt körkort är förlustanmält kan du kontrollera detta på Mina sidor.

Om du vill ta bort din förlustanmälan behöver du ringa vår kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81 så hjälper vi dig. 

Vid namnbyte skickar Transportstyrelsen automatiskt en grundhandling till den adress där du är folkbokförd. Har du inte fått blanketten tar du kontakt med Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81. 

Tänk på att du behöver kunna legitimera dig med ditt nya namn när du hämtar ditt körkort hos postens ombud. Det kan du göra genom att ha med dig Skatteverkets personbevis för namnbyte tillsammans med giltig legitimation.

Läs mer om att förnya körkortet.

Om du har körkort med bara någon eller några lägre behörigheter (AM, A1, A2, A, B eller BE) ska ditt körkort förnyas vart tionde år. Vi skickar automatiskt ut en ansökningsblankett för nytt körkort (grundhandling) cirka 2-3 månader innan giltighetstiden går ut. Om du inte har fått någon blankett ska du  ta kontakt med Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81.

Om du har körkort som omfattar högre behörigheter (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE) ska ditt körkort förnyas vart femte år.

Läs mer om om förlängning av högre behörigheter.

Du behöver betala avgiften på 280 kronor för att tillverka körkortet. Inbetalningskortet följer med grundhandlingen, och du kan även se betalningsuppgifter på Mina sidor

Läs mer om aktuell avgift och hur man betalar.

När du ska förnya ditt körkort behövs alltid ett nytt foto till körkortet. Du kan välja att fotografera dig på något av Trafikverkets förarprovskontor eller att själv skicka in ett foto tillsammans med ansökningsblanketten (grundhandlingen).

Läs mer om foto på körkortet och hur du ska göra.

När en person avlidit får Transportstyrelsen uppgift om det från Skatteverket. Det finns inga krav på att du måste skicka in den avlidnes körkort till oss.

Tänk på att körkortet har varit en giltig behörighets- och identitetshandling. Det kan vara lämpligt att tydligt markera på körkortet att det inte längre är giltigt (t.ex. göra hål i körkortet).

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!