Vanliga frågor till vår kundtjänst

Här har vi samlat några av de frågor som kommer in till vår kundtjänst.

Vi på Transportstyrelsen handlägger ansökningar om handledarskap kontinuerligt. Vi rekommenderar att både handledare och elev ansöker via våra e-tjänster för snabbare handläggning.

Observera att eleven måste ha ett giltigt körkortstillstånd innan vi kan behandla din ansökan. Ansöker ni samtidigt så får din ansökan om handledarskap vänta lite på att elevens ansökan om körkortstillstånd först ska bli klar.

Läs mer om vilka krav som gäller för att du ska bli godkänd som handledare

När du ansöker om ett körkortstillstånd gör vi på Transportstyrelsen en prövning där vi tittar på om du uppfyller de grundläggande personliga och medicinska krav som finns för att få ett körkortstillstånd. Är det så att du till exempel har en sjukdom eller förekommer i Polisens register tar utredningen av ditt ärende längre tid. Det kan också vara så att du inte har skickat in alla handlingar och då blir också handläggningstiden längre. Om du har missat att skicka in en handling informerar vi dig om det.

Har du en digital brevlåda? Då kommer du få beslutet skickat dit.

När ditt ärende har tilldelats en utredare kommer ditt ärende att börja handläggas. Har du i ditt brev till Transportstyrelsen uppgett att du vill få kontakt med din utredare kommer utredaren att ringa upp dig och lämna besked om handläggningstiden.

När du ansöker om utbyte av ett utländskt körkort till ett svenskt körkort gör vi på Transportstyrelsen en prövning där vi tittar på om du uppfyller de grundläggande kraven. Vi skickar en förfrågan till det land där det utländska körkortet är utfärdat och svarstiden kan variera från land till land, vilket gör att handläggningstiden kan variera.

För den som ansöker om att få bli handledare för privat övningskörning avseende behörighet B gäller det att han eller hon under de senaste fem åren har genomgått en introduktionsutbildning. För den som är elev gäller det att han eller hon under de senaste fem åren har genomgått en introduktionsutbildning och att den är giltig vid övningskörningen.

Både handledare och elev måste ha genomgått utbildningen innan handledarens ansökan behandlas. Handledaren måste godkännas av Transportstyrelsen innan ni kan börja övningsköra.

Läs mer om vilka krav som gäller för att du ska bli godkänd som handledare

Här på webben kan du ansöka om både körkortstillstånd och handledarskap via våra e-tjänster för körkort. För snabbare handläggning rekommenderar vi att du använder e-tjänsterna eftersom du då kan göra hela ansökan på en gång.

Du kan även välja att beställa hem ansökningsblanketter som du fyller i och skickar in till oss. Blanketterna beställer du hem via e-tjänsten "Beställ blankett".

Beställ blankett  

Hur snabbt ditt ärende handläggs av Transportstyrelsen beror på vad ärendet gäller, hur du har ansökt och hur komplett din ansökan är. 

För snabbast möjlig handläggning rekommenderar vi att du använder våra e-tjänster för körkort.

Majoriteten av alla ärenden som kräver en utredning är handlagda inom fyra till fem månader, men det finns givetvis utredningar som tar betydligt längre tid.

När ditt körkort är tillverkat skickas det ut med rekommenderad post (REK) till ett av postens ombud. Tänk på att du behöver kunna legitimera dig med en giltig legitimation när du hämtar ut ett REK. Körkortet ligger kvar hos ombudet i två veckor. När två veckor gått skickas det sedan tillbaka till oss.

Om du saknar giltig legitimation så kan du kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81.

När en person avlidit får Transportstyrelsen uppgift om det från Skatteverket. Det finns inga krav på att du måste skicka in den avlidnes körkort till oss.

Tänk på att körkortet har varit en giltig behörighets- och identitetshandling. Det kan vara lämpligt att tydligt markera på körkortet att det inte längre är giltigt (t.ex. göra hål i körkortet).

Är du nöjd med informationen på sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!