Körkortstillstånd

Här hittar du frågor och svar om körkortstillstånd.

Du ansöker om körkortstillstånd inom grupp I (AM, A1, A2, A, B, BE och traktorkort) direkt på Internet med e-tjänsten "Ansök om körkortstillstånd".

Du kan också beställa hem blanketten "Ansökan körkortstillstånd med hälsodeklaration" via e-tjänsten "Beställ blankett". Du får även ett intyg för synprövning och ett inbetalningskort med OCR-nummer för ansökningsavgiften.

Gå till e-tjänster för körkort

Observera:
Ska du ha ett körkortstillstånd som även gäller för tung lastbil (C1, C1E, C, CE) eller buss (D1, D1E, D, DE) så använder du istället e-tjänsten för körkortstillstånd inom grupp II eller III, alternativt beställer hem blanketten "Ansökan körkortstillstånd II/III med läkarintyg".

Transportstyrelsen tar ut en avgift för att pröva din ansökan om körkortstillstånd. Se aktuell avgift för körkortstillstånd och körkortstillstånd efter återkallelse.

Du kan betala direkt, eller välja att få hem ett inbetalningskort när du ansöker via e-tjänst. Beställer du hem ansökningsblanketter medföljer ett inbetalningskort. Det OCR-nummer som anges ska vara det samma som står utskrivet på både den beställda ansökningsblanketten och inbetalningsavin. Varje beställd blankett får ett nytt OCR-nummer, beställ därför inte samma blankett flera gånger.

Ett körkortstillstånd är giltigt i fem år. Giltighetstiden kan inte förlängas. Har körkortstillståndet gått ut och du fortfarande behöver det för att övningsköra eller avlägga prov måste du ansöka om ett nytt.

Nej, du kan beställa en kopia på ett giltigt körkortstillstånd genom vår e-tjänst - Beställ kopia på bevis om körkortstillstånd.

Du kan också kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor så hjälper de dig att beställa en kopia på ditt körkortstillstånd.