Förarbevis för snöskoter, terränghjuling och moped klass II

Här har vi samlat några av de frågor som vi får om förarbevis för snöskoter, terränghjuling och moped klass II.

Du kan läsa mer på sidan Moped, snöskoter, terränghjuling och traktor.

Snöskoter och terränghjuling

Förarbevis för terrängskoter och förarbevis för moped klass I utfärdades mellan 1 januari 2000 och 1 oktober 2009. Bevisen blev ursprungligen ogiltiga 1 januari 2013, men efter ett regeringsbeslut förlängdes giltighetstiden till 1 november 2013.

Om du inte bytt ut ditt förarbevis måste du genomgå utbildning och göra ett prov för att få köra igen. 

Nej, du har också rätt att köra äldre terrängskoterregistrerade fordon. Kravet är att de är beskaffade som snöskotrar. En snöskoter ska vara avsedd för att köra på snötäckt mark och vara försedd med band och medar. Du har däremot inte rätt att köra terrängskoterregistrerade fordon som inte beskaffade som snöskotrar, som t.ex. en terränghjuling.

Det stämmer endast till viss del. Om du har tagit körkort AM för moped klass I har du rätt att köra snöskoter inom ramen för organiserad turistverksamhet som innebär speciella förutsättningar, så kallad skotersafari. Skotersafari innebär att färden är organiserad och sker:

  • i en grupp på högst tio personer
  • under ledning av en person som har förarbevis
  • längs en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.

Om du tagit ett körkort eller traktorkort innan 1 januari 2000 har du rätt att köra skoter med det. Har du tagit körkortet eller traktorkortet vid en senare tidpunkt måste du ha ett förarbevis för snöskoter för att få köra. 

Från och med den 1 oktober 2009 så ger ett körkort eller traktorkort som första gången utfärdats före år 2000 rätt att köra terrängskoter, även om körkortet eller traktorkortet därefter varit återkallat.

Nej, det är inte aktuellt med en ändring av åldersgränsen. Den är 16 år för att få ta förarbevis för snöskoter eller terränghjuling.

Från 1 oktober 2009 kan det tas beslut om att återkalla ett förarbevis om man gjort sig skyldig till trafikbrott.

Moped klass II

Ja, det får du. Det gäller både moped klass I och moped klass II.

Nej, det får du inte. Privat övningskörning är inte tillåten, varken med moped klass I eller moped klass II. Du får endast övningsköra tillsammans med behörig utbildare som har tillstånd av Transportstyrelsen.

Du har rätt att köra moped klass II utan krav på förarbevis. Men fyllde du 15 år den 1 oktober 2009 eller senare så krävs minst förarbevis för moped klass II.

Nej, det är inte aktuellt med en ändring av åldersgränsen. Den är 15 år både för körkort behörighet AM för moped klass I och för förarbevis för moped klass II.

Är du nöjd med informationen på sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!