Tjänst för information om fordonsägares totala skuld för felparkeringsavgifter

Från och med januari 2018 kan Transportstyrelsen erbjuda en ny avgiftsfri dygnet runt-tjänst som möjliggör för kommuner att få information om fordonsägares totala skuld för felparkeringsavgifter direkt till parkeringsvakternas handdatorer. 

Information direkt i handdatorn

Tjänsten Parkeringsanmärkningsskuld är ett nytt applikationsgränssnitt (API) som gör att kommunens parkeringsvakter kan få informationen direkt i handdatorn, dygnet runt utan avgift. Parkeringsvakten anger det felparkerade fordonets registreringsnummer och får tillbaka summan för fordonsägarens totala skuld gällande obetalda och förfallna felparkeringsavgifter. 

Tjänsten är inte en helhetslösning utan behöver koppling mot ett användargränssnitt. Varje kommun får avgöra hur den vill utveckla för att förmedla skuldsumman till parkeringsvakterna. Alla kommuner som idag har medgivande om direktåtkomst till vägtrafikregistret kan få tillgång till tjänsten.

Ansökan

  1. Läs villkoren för tjänsten
  2. Fyll i ansökan
  3. Skicka ansökan till parkering@transportstyrelsen.se

Efter att ansökan är inskickad kommer den att prövas och kommunen kontaktas så snart det finns ett beslut.

Kontroll av skuldsumma

Det finns nu tre sätt för att få information från Transportstyrelsen om fordonsägarens totala skuld gällande obetalda och förfallna felparkeringsavgifter:

  1. API Parkeringsanmärkningsskuld (möjliggör att parkeringsvakter får skuldsumman direkt i handdatorn dygnet runt utan avgift)
  2. Direktåtkomst via informationsförmedlare (dygnet runt, avgift för varje sökning)
  3. Samtal till Transportstyrelsens kundtjänst 0771-14 15 16 (vardagar kl. 8-16.30) 

Observera att tjänsterna Direktåtkomst och API Parkeringsanmärkningsskuld inte kan hantera utländska fordon. För att få information gällande skulder för utländska fordon hänvisas till Transportstyrelsens kundtjänst. Skuldsumman som presenteras via alla tre kanaler är alltid en ögonblicksbild och kan snabbt ändras.

Bakgrund

Från och med den 1 juli 2014 kan kommuner flytta ett fordon om det står uppställt i strid med gällande parkeringsregler och om fordonets registrerade ägare har mer än 5 000 kronor i obetalda och förfallna felparkeringsavgifter.

Kontakt

Har du frågor kan du kontakta Transportstyrelsen på e-post parkering@transportstyrelsen.se

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!