Kan det vara bryggor som nyttjas bara av det rörliga friluftslivet, som inte har några Y-bommar som markerar båtplatserna utan de får lägga till som de vill. Ursprungligen är platserna en naturhamn men i och med att bryggor placerats ut är de väl inte att betrakta som naturhamn längre? Måste de se till att ha mottagningsanordningar med källsortering (matavfall, returpapper, förpackningar av olika slag)? Och måste de även se till att det finns mottagningsanordning för tömning av båtlatrin?
Svar
De fritidsbåtshamnar som omfattas av kraven gör det oavsett vem som driver eller äger dem, det vill säga oavsett om det är båtklubbshamn, marina, kommunal hamn etc. Det som avgör är om det finns fler än 25 båtplatser och om den faller in under något av undantagen. Hamnarna som beskrivs i denna fråga skulle eventuellt skulle kunna klassas som naturhamnar.
Om man har lagt ut några bryggor behöver det inte göra att det inte längre kan klassas som en naturhamn, men man brukar se till huruvida det pågår någon form av aktivitet där, alltså om det finns någon verksamhetsutövare eller liknande. Finns det dock utlagda bryggor med fler än 25 båtplatser och kanske någon sopstation eller liknande kan det nog klassas som en fritidsbåtshamn och då behöver en avfallshanteringsplan tas fram.
Däremot behöver det inte anläggas mottagningsanordningar i hamnen om de som normalt anlöper den inte har behov av att lämna avfall dit. Då kan man beskriva detta i hamnens AHP. Man får kolla upp hur pass stora och ”avancerade” dessa hamnar är och om man tycker att de kan falla inom definitionen av hamn så ta fram AHP för dessa. Syftet är att kommunerna ska få bättre koll på alla hamnar i kommunen och att inte en del båtägares avfall ska ”hamna mellan stolarna” och riskera kastas i vattnet.