Ny motor eller alkylat

Vi uppskattar att det finns cirka 170 000 gamla tvåtaktsmotorer som används i Sverige. Problemet med dessa motorer är att de släpper ut en stor del (20-30 procent) av bensinen oförbränd i luft och vatten. Avgaserna innehåller PAH (polycykliska aromatiska kolväten) som är mycket skadliga för levande organismer.

Årligen förbrukas 32 500 kubikmeter bensin i fritidsbåtar (enligt Båtlivsundersökningen 2004).  Äldre tvåtaktare av traditionell typ uppskattas förbruka upp till 12 000 kubikmeter, vilket ger en uppskattad utsläppsmängd av kolväten om 3 000 ton. Andra (Länsstyrelsen i Västra Götaland) uppskattar utsläppen till 8 à 10 000 ton.

Kör du mycket med gammal motor?

Vår rekommendation till dig som använder en gammal tvåtaktare ofta och mycket är att köpa en ny motor. Det kostar en slant men i gengäld gör du en god investering för din egen hälsa, för ditt båtliv, för naturen och för framtiden. Även nya tvåtaktare är mer miljövänliga.

Äldre motorer behöver regelbunden service. Friska tändstift och brytarspetsar, rena tändkablar, rent luft- och bränslefilter och rätt inställt förgasarreglage kan minska bränsleförbrukningen rejält.

Alkylatbensin, ett renare alternativ

Om du väljer att behålla din gamla motor, bör du tanka den med alkylatbensin. Det är en av de renaste petroleumprodukterna som går att ta fram. Alkylatbensin innehåller inte ämnen som bensen och aromater och du minskar utsläppen av de mest skadliga ämnena radikalt.

Alkylatbensin kan också med fördel användas till gräsklippare, trimmers, snöslungor, jordfräsar, röjsågar, häcksaxar, mopeder, elverk och motorcyklar. Men till din båtmotor ska du använda alkylatbensin blandat med en särskild utombordsolja. Idag finns det också miljöanpassade oljor till alla motorer. Fråga efter TC-W3.

Njut av färden

Ditt körsätt påverkar också utsläppsmängden. Låt inte motorn gå på tomgång i onödan och försök hitta den hastighet som är mest ekonomisk och skonsam för miljön.

Kontakt: miljo@transportstyrelsen.se 

 

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!