Det kan få drönarna att lyfta

2024-08-30

Drönare med ett paket. Ett av förslagen som redovisas är en samverkansplattform för obemannad luftfart. Foto: Adobe Stock

En nationell ambition för obemannad luftfart och en plattform där myndigheter och företag kan mötas. Det är två av förslagen som Transportstyrelsen redovisar till regeringen i dag i en rapport om drönarnas framtid i Sverige.

Drönare har snabbt visat stor potential i samhällets utveckling, både inom offentlig och privat sektor. Syftet med regeringsuppdraget är bland annat att utreda vad som krävs för att stärka förutsättningarna för en konkurrenskraftig drönarbransch i Sverige och inom EU.

Inom uppdraget har Transportstyrelsen haft dialog med många olika företag, organisationer och myndigheter som påverkar utvecklingen av drönaranvändning i Sverige. Till exempel Luftfartsverket, Lantmäteriet och kommuner.

Ett önskemål som tydligt framkommit under uppdragets gång är att kunskapsnivån på området behöver höjas. Rapporten understryker vikten av att involvera kommuner och regioner i planeringen av drönartrafik, eftersom en lokal acceptans är avgörande för att utvecklingen ska kunna gå framåt.

Mötesplats behövs

Dessutom identifierar Transportstyrelsen flera centrala områden som kräver åtgärder för att drönare ska kunna användas på ett hållbart och effektivt sätt i Sverige. Till exempel att regeringen beslutar om en nationell ambition för obemannad luftfart. Det behövs även en samverkansplattform där inblandade kan mötas.

– Drönare har potential att slå igenom stort inom många sektorer, men det kräver att vi skapar rätt förutsättningar och tydliga regler. Genom att etablera en samverkansplattform och involvera alla relevanta aktörer kan vi säkerställa att drönarutvecklingen i Sverige sker på ett sätt som gynnar både samhället och näringslivet, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör för Transportstyrelsen.

En aktiv utveckling av den obemannade luftfarten i Sverige riskerar att bli kostsam och hur en hållbar finansiering ska åstadkommas på sikt kräver ytterligare överväganden.

Reglerna blir viktiga

Den snabba teknikutvecklingen kräver ändamålsenliga regler och effektiva processer. Samtidigt får inte flygsäkerhet, skydd för den personliga integriteten eller allmänna intressen äventyras. Ett flertal regler och lagar behöver också ses över för den fortsatta utvecklingen av drönarbranschen.

– Aldrig tidigare har man på ett sådant sätt utnyttjat luftrum inne i stadsmiljön eller på landsbygden. Med hjälp av EU:s nya regler kan medlemsstaterna nu upprätta både geografiska UAS-zoner och U-Space-luftrum för att underlätta för drönarflygningarna. Båda dessa luftrumsstrukturer för drönare antas få stor betydelse för den kommande användningen av drönare i Sverige, säger Jonas Bjelfvenstam.

Rapporten slår också fast att ett fortsatt samarbete på området är av största vikt.

Läs rapporten: "En konkurrenskraftig drönarbransch i Sverige - Redovisning av regeringsuppdrag att analysera hur användandet av drönare i Sverige kan
vidareutvecklas".