Certifiering enligt (EU) 2021/664

På den här sidan kan läsa om hur certifieringsprocessen för att bli certifierad U-space-tjänsteleverantör enligt (EU) 2021/664 ser ut och ungefär hur lång tid processen kan ta. Här finns även relevant information och länkar till material som kan underlätta certifieringsprocessen. 

En leverantör av U-space-tjänster ska certifieras

Processen att certifiera en U-space-tjänstelevrantör (USSP - U-space Service Provider) kan delas in i sju övergripande steg. 

  1. Anmälan om att tjänsteleverantören ansöker om att påbörja certfieringsprocessen.
  2. Transportstyrelsen tilldelar ansökan ett ärendenummer och en handläggare som blir ansvarig för processen. En bekräftelse med mer information skickas ut till den sökande tjänsteleverantören.
  3. Den sökande tjänstelverentören ansvarar för att inkomma med en kravkvittenslista som ska täcka in alla krav som ställs i artikel 15 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/664 om ett regelverk för U-space och relevanta AMC till samma förordning.
  4. Transportstyrelsen granskar löpande inkomna dokument och bevis som styrker kravuppfyllelsen enligt kravkvittenslistan. 
  5. Upptäcker och bedömer Transportstyrelsen att det finns brister, avvikelser eller behov av komplettering av inkomna handlingar och dokument, eller om dokumentation saknas, skapas en åtgärdslista som den sökande tjänsteleverantören ska omhänderta. 
  6. Transportstyrelsen bedömer kompletteringarna och noterar eventuella kvarstående avvikelser. Avvikelserna bedöms enskilt och tillsammans och Transportstyrelsen avgör om ett certifikat kan utfärdas med kvarstående avvikelser tillsammans med en eventuell åtgärdsplan. 
  7. Certikatet utfärdas tillsammans med ett beslut och eventuell åtgärdsplan om kvarstående avvikelser finns. 

Punkt 3-6 kan ses som en interativ process som upprepas till dess att Transportstyrelsen bedömer att alla krav är acceptabelt uppfyllda. 

Frågor om processen eller certifkatstypen skickas till asm@transportstyrelsen.se.  

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!