Vinter eller vår - vilka däck gäller?

2019-04-09

Den 15 april är sista dagen då det är tillåtet med dubbdäck. Men om det fortfarande är vinterväglag får man behålla dubbdäcken på. Det betyder att alla som ska resa till fjällen i påsk slipper tänka på däckbyte.

Sverige är ett avlångt land med stora skillnader i väder och temperatur mellan norr och söder. Det märks tydligt i skarven mellan årstiderna och därför är regeln om dubbdäcksförbud flexibel. Boende i norra Sverige är vana vid att behålla dubbdäcken på även efter den 15 april eftersom det brukar vara vinterväglag på många håll även efter det datumet.

Så här säger regeln:

"Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag."

Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.

Inget krav på vinterdäck från och med 1 april

Den som har odubbade vinterdäck behöver inte byta till sommardäck innan den 16 april. Regeln gäller bara dubbade vinterdäck.

Även om det inte finns något förbud att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, rekommenderar Transportstyrelsen byte till sommardäck. Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck ger försämrade köregenskaper på sommarväglag och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur.

Läs mer om däckregler

Till toppen