Två nya fordonstyper blir tillåtna den 1 januari

2015-12-21

Den 1 januari 2016 blir två nya fordonstyper tillåtna inom EU. Det är en snabbare traktor och en ny typ av moped klass II. 

  • Den nya traktorn (traktor b) godkänns för hastigheter över 40 km i timmen. Högsta tillåtna hastighet för dessa traktorer kommer att vara 50 km i timmen och föraren måste som lägst ha ett B-körkort. Läs mer om traktorer.

Ny typ av moped klass II

Den nya typen av moped klass II ska ha trampor och en hjälpmotor med en effekt på mellan 250 och 1 000 watt. Hjälpmotorn får endast ge ett krafttillskott upp till och med 25 km i timmen och föraren ska använda cykelhjälm eller annat lämpligt huvudskydd. Den här typen av moped är inte en cykel även om den kan se ut som en. Läs mer om moped klass II.

Regeländringar kräver nya definitioner

Den nya mopedtypen har inneburit att definitionerna för moped klass II och för cykel har ändrats. Från den första januari 2016 finns det därför två varianter av moped klass II.

En moped klass II har en effekt upp till 1 000 watt

  • och är konstruerad för en högsta hastighet till 25 kilometer i timmen,
  • eller har trampor och motorn ger krafttillskott upp till 25 kilometer i timmen.

Cykeldefinitionen har också ändrats och det finns förutom den "vanliga" trampcykeln tre andra fordon som räknas som cyklar.

En cykel kan också vara ett:

  • elfordon med trampor; max 250 watt som bara kan förstärka trampningen upp till 25 km i timmen.
  • elfordon utan trampor med maxhastighet 20 km i timmen;
    a) max 250 watt eller
    b) självbalanserande (ex. Segway).
  • elfordon utan trampor, som är avsedda för personer med fysisk funktionsnedsättning. De har ingen effektbegränsning men en maxhastighet på 20 km i timmen (ex. elrullstol, el-skoter).
Till toppen