App hjälper båtägare till en tömningsstation

2017-08-09

Transportstyrelsen släpper nu en app som guidar båtägare till närmaste toatömningsstation. Appen är en vidareutveckling av e-tjänsten ”Hamnkartan”, och den går att ladda ner och kan användas utan internetuppkoppling.  Förhoppningen är att appen ska bidra till att färre tömmer sitt toalettavfall i vattnet.

Appen, som än så länge är i en testversion, är en vidareutveckling av samma funktion som funnits på Transportstyrelsens webbplats sedan 2015.

Fördelen med att använda appen är främst att informationen blir mer lättillgänglig och enklare att få fram. Dessutom kan appen använda GPS information från din mobiltelefon och därmed guida dig till närmaste tömningsstation.

Appen kan också laddas ner och användas utan internetuppkoppling.

– En mobil har du alltid med dig, och har du laddat ner appen kan den användas även när din mobil saknar täckning. Att enkelt få informationen hoppas vi bidrar till att fler använder toatömningsstationer och att fler uppdaterar informationen, säger Lina Petersson, utredare på Transportstyrelsen. 

Tre olika funktioner

Appen har tre funktioner:

  • Titta på en interaktiv karta var det finns toatömningsstationer och om några av dessa är anmälda som icke fungerande. (Telefonens GPS information kan bidra till att du får information om närmaste tömningsstation.)
  • Anmäla en tömningsstation som icke fungerande. (Du kan vara anonym när du lämnar informationen.)
  • Anmäla att en hamn saknar men borde ha en tömningsstation. (Du kan vara anonym när du lämnar informationen.)

Kommer att utvärderas

Efter att fritidsbåtssäsongen tagit slut kommer app-användandet att utvärderas. Därefter kommer Transportstyrelsen att fatta beslut kring en eventuell fortsättning.

Finns för både Android och Apple

Appen finns att hämta från Google Play Butik för Android-enheter eller App Store för Apple-enheter. Den är gratis.

Till toppen