Semesterfrågor på väg

2012-06-27

<%=CurrentPage["MainImageAlt"] %>

Semestertiderna står för dörren. Många hör av sig till Transportstyrelsen med frågor om motorcyklar, husbilar, båtvagnar, skatt vid på- och avställning, trängselskatt och att köra bil utomlands.

Vi får även många frågor om de regelförändringar som träder i kraft den 19 januari 2013 när det tredje körkortsdirektivet införlivas i Sverige.

En vanlig fråga är vad som händer med den som har behörighet att köra motorcykel med begränsad effekt när de nya reglerna träder ikraft . En annan är hur tunga släp man får dra på olika behörigheter när de nya reglerna träder i kraft.

Det är många som vill ställa av- och på sina motorcyklar eller cabrioletbilar beroende på det svenska sommarvädret. Eftersom man inte behöver betala fordonsskatt och trafikförsäkring när fordonet är avställt vill många veta vad som gäller kring det.

Det är också många som undrar vilken eller vilka av sommarmånaderna som är befriad från trängselskatt. Det är i juli som det inte tas ut någon trängselskatt.

De som planerar att ta med bilen på utlandssemestern har ibland frågor om vad som gäller för det. Då är det bra att känna till att det tydligt ska framgå att bilen är registrerad i Sverige, antingen genom en nationalitetssymbol eller EU-symbolen på registreringsskylten, och att du har med dig ditt registreringsbevis.

Här hittar du svar

Släpvagnsvikter och körkortsbehörigheter

Nuvarande bestämmelser:

Bestämmelser efter 19 januari

Körkortsbehörighet för motorcykel

Bestämmelser efter 19 januari 2013

Husvagnar och släpvagnar

Hur tung släpvagn får din bil dra?

Båtvagnar och efterfordon

Husbilar, vikter och körkortsbehörigheter

Fordon du får köra

Skatt och trafikförsäkring vid av- och påställning

Om på- och avställning

Kolla upp din fordonsskatt via:

Ingen trängselskatt under juli månad

Under helgdag, dag före helgdag och under juli månad tas det inte ut någon trängselskatt.

Att tänka på när du tar med dig bilen utomlands

Till toppen