Välj en eller flera kategorier.


Visar kategori: Väg.

273 nyhetsartiklar

Skärpta A-traktorkrav kan vända olyckstrenden

Krav på bilbälte och vinterdäck. En tydlig gräns för antal passagerare och regelskärpningar för att hindra manipulering. Dessutom behöver hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen vara kvar. Transportstyrelsen föreslår idag flera åtgärder för ökad trafiksäkerhet för A-traktorer i en redovisning till regeringen.

Publicerades 2022-11-01

Nya regler får inte fler att cykla


Transportstyrelsen har på uppdrag av regeringen utrett om en rad regeländringar kan göra att fler börjar cykla.
– Vi ser att det är svårt att få till ökad cykling genom rena regeländringar. Det är generellt andra faktorer som påverkar val av färdmedel, säger Christopher Patten, utredare på Transportstyrelsen.

Publicerades 2022-10-31

Prov för taxiförare förnyas

 

Den 1 november 2022 träder nya föreskrifter om taxiförarlegitimation i kraft. Det innebär bland annat nya regler som höjer säkerheten vid provsituationen och uppdaterade prov: ”Nu får vi en modern, mer relevant och säkrare kunskapsprövning”, säger Jenny Bragg, utredare vid Transportstyrelsen.

Publicerades 2022-10-28

Vita bilar vanligast i Sverige

Vit befäster positionen som den vanligaste färgen när svenskarna väljer bilfärg. Det visar siffror som Transportstyrelsen sammanställt. Idag finns över 1,1 miljoner vita bilar i vägtrafikregistret vilket motsvarar 17,8 procent av totalen. Samtidigt fortsätter den lila bilen att vara den mest sällsynta på vägarna. Endast en av sexhundra bilar har den färgen.

Publicerades 2022-10-11

Starka skäl till nytt register för arbetsmaskiner

Ett nytt register för arbetsmaskiner förbättrar i grunden möjligheten till uppföljning av utsläpp av växthusgaser. Det visar den utredning som Transportstyrelsen nu är klar med.

Publicerades 2022-09-30