Brist på färdskrivare ger tillfälliga regler

2023-08-17

Bilden visar en färdskrivare i taket på ett fordon och en hand. Det råder brist på nya smarta färdskrivare av version 2. Foto: Adobe Stock

Från och med måndag ska färdskrivare i nyregistrerade fordon ha en ny version för att få användas i yrkestrafik på väg. Men eftersom det råder brist på sådana färdskrivare kommer Transportstyrelsen och polisen under en period inte att ta ut böter eller sanktionsavgifter för detta.

De tillfälliga bestämmelserna gäller från och med den 21 augusti 2023 till och med den 31 januari 2024. De träder i kraft efter att regeringen har fattat ett beslut om en ändring i förordningen om kör- och vilotider samt färdskrivare.

Gemensamma EU-regler i grunden

Från och med den 21 augusti 2023 ska, enligt gemensamma EU-regler, nyregistrerade fordon vara utrustade med version 2 av den smarta färdskrivaren. Men eftersom det nu råder brist på den nya smarta färdskrivaren kan fordonstillverkare inte installera rätt version i nya fordon.

Regeringen har därför beslutat om tillfälliga regler. De innebär att Transportstyrelsen och polisen under en period inte kommer att ta ut böter eller sanktionsavgifter för transportföretag och förare, som kör fordon med fel version av färdskrivare.

Frågor och svar om vad det här innebär finns under Yrkestrafik.

Pressmeddelande från regeringen: Gamla färdskrivare i nya fordon ska inte leda till påföljd