Miniskoter inget för de minsta

2022-02-17

Barn står intill en snöskoter
Den som arrangerar körning för minderåriga förare ansvarar för säkerheten och att det finns tillräckligt försäkringsskydd. Kom också ihåg hjälmen till barn under 15 år. Foto: Adobestock

Vad är skillnaden på ett lekfordon och en minisnöskoter? Vad är tillåtet och vad får man inte göra? Här reder vi ut begreppen och ger tips om vad du bör veta om dessa fordon.

Det finns många olika typer av lekfordon på marknaden. Men allt är inte till lek, i lagens mening. Lekfordon är ett fordon som inte kan eller får köras fortare än 6 km/timmen, och det är ungefär gånghastighet. Ett lekfordon får inte ha förbränningsmotor och är avsedd för barn upp till 14 år. Ett barn som använder ett lekfordon har samma skyldigheter som gående i trafiken.

– Vårt råd är att en vuxen har koll på barn som använder lekfordon. Kom också ihåg hjälmen till barn under 15 år. Tänk även på att ha en försäkring som täcker eventuella olyckor och skador för denna typ av körning, säger Gunnar Holgersson, sektionschef på Transportstyrelsen.

Så kallade miniskoter eller barnsnöskoter som har en förbränningsmotor eller går fortare än 6 km/timmen räknas som moped, motorcykel eller snöskoter. Det betyder att dessa ska registreras och vara godkända att köras i trafik. Dessutom gäller åldersgränser och krav på förarbevis eller körkort; 15 år för förarbevis moped och 16 år för förarbevis snöskoter eller för körkort motorcykel.

Fordon som inte är godkända för att köras i trafik får endast användas inom inhägnat område. Med inhägnat område menas att det ska vara helt avskilt från allmän trafik. Allmänhet eller obehörig trafik ska inte kunna komma in på området.

Vårdnadshavare eller annan vuxen som tillåter ett barn att köra fyrhjuling eller snöskoter kan dömas till böter för olovlig körning. Det kan också få konsekvenser för körkortet eller förarbeviset.

– Även barnets framtida möjligheter att få körkortstillstånd kan påverkas. Den som är 15 år är straffmyndig och kan dömas för de brott man begår. Om man begår trafikbrott så belastar det körkort eller förarbeviset, säger Gunnar Holgersson.

Läs mer om lekfordon

Till toppen