Fixa förarbeviset på gamla meriter

2022-10-21

Bilden visar en person som kör vattenskoter. Efter 30 april nästa år går det inte längre att ansöka på gamla meriter. Foto: Adobe Stock

Ett halvår till kan man ansöka om förarbevis för vattenskoter på gamla meriter på sjön.

Den här säsongen infördes krav på att den som kör vattenskoter ska kunna visa upp ett giltigt förarbevis. Transportstyrelsen har hittills utfärdat 75 000 förarbevis och den siffran kommer troligtvis att öka rejält under det kommande halvåret.

Det beror på något som kallas för övergångsregler. I korthet innebär dessa att personer som har andra behörigheter på sjön (utfärdade före den 1 maj 2022) kan ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt, utan att behöva gå någon ny utbildning.

Säkra vattenskotersäsongen nu

Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen, ger följande råd till den som har tänkt ansöka om förarbevis på gamla meriter:

– Vänta inte utan ansök redan nu. På så vis säkrar du vattenskotersäsongen nästa år. Det är visserligen ett halvår kvar, men ju längre man väntar desto längre kommer kön till handläggningen att bli, säger han.

De gamla meriter som räknas är förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl.

Övergångsreglerna gäller till och med den 30 april 2023. Efter det datumet är det inte längre möjligt att ansöka på gamla meriter. Då måste alla som vill köra vattenskoter först gå en utbildning hos en godkänd utbildningsanordnare och sedan ansöka om förarbeviset hos Transportstyrelsen.

Läs mer: Ansök om förarbevis för vattenskoter på gamla meriter