Transportstyrelsen återkallar trafiktillståndet för Belavia-Belarusian Airlines

2021-05-25

Bild från flygplats med flygplan. Bildkälla: Adobe Stock

Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Belavia-Belarusian Airlines, gällande flygningar mellan Sverige och Belarus. Orsaken är oklarheter kring en flygincident i Belarus den 23 maj och säkerheten för den civila luftfarten.

Ett flygplan som var på väg från Grekland till Litauen tvingades att landa på flygplatsen i Minsk i Belarus den 23 maj 2020. Med anledning av oklarheter kring incidenten och informationsläget i allmänhet har Transportstyrelsen beslutat att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Belavia-Belarusian Airlines. Beslutet innebär att flygningar mellan Sverige och Belarus tillfälligt stoppas.

– Det är ett beslut i förebyggande syfte. Under rådande läge ser vi inte en garanterat säker trafikledning. Därför väljer vi att agera, säger Gunnar Ljungberg, direktör för avdelningen för sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

– Vi är väl medvetna om att detta kan skapa problem för resenärer. Men passagerarnas säkerhet är viktigast och vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa flygningarna. Vi följer utvecklingen av säkerhetsläget för den civila luftfarten i Belarus och regionen, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen. 

Transportstyrelsen rekommenderar berörda resenärer att kontakta sina flygbolag.

Konsumentverket är den myndighet som ansvarar för passagerares rättigheter.