Ny åldersgräns för drönarflygare

2021-06-21

Bilden visar en drönare i luften. Tobias Fridarve. Foto: Carolina Häggkvist /Liza Simonsson

Vid halvårsskiftet sänks åldersgränsen för att bli fjärrpilot för drönare till 15 år. Numera ska alla som flyger drönare ta drönarkort. Det kan även yngre ungdomar göra, men det förutsätter att de flyger tillsammans med en handledare.

En fjärrpilot är den som flyger drönaren och från och med den 1 juli 2021 sänks åldersgränsen för att bli fjärrpilot i Sverige från 16 till 15 år.

– Det är samma åldersgräns som för att få köra till exempel moped och vattenskoter i Sverige. Vi bedömer att det är lämpligt att ha samma åldersgräns även för fjärrpiloter för drönare, säger Tobias Fridarve, samordnare för drönarfrågor vid Transportstyrelsen.

Nytt för i år är också att den som flyger drönare ska ta drönarkort och själva drönaren ska dessutom vara registrerad på en operatör som ansvarar för flygningen. Det gör man digitalt på Transportstyrelsens webbplats.

Flyga med handledare

För att ta drönarkort finns ingen åldersgräns, men man måste kunna läsa och ta till sig materialet. Den som vill göra provet digitalt måste dock kunna identifiera sig via e-legitimation och ha fyllt 12 år. Ungdomar under 15 år som har drönarkort flyger tillsammans med en handledare, som också ska ha drönarkort och vara minst 16 år fyllda. För att registrera sig som operatör krävs dock att man har fyllt 18 år.

– Att ta drönarkort och flyga drönare är en aktivitet som man kan göra tillsammans med sina barn och ungdomar. Förutom att det är roligt, får man också lära sig om vad som gäller i luftrummet, hur vädret påverkar flygningen och hur man framför sin drönare på ett säkert sätt, säger Tobias Fridarve.

I den öppna kategorin, dit de allra flesta flygningar räknas, gäller tre grundläggande regler: flyg inte högre än 120 meter, ha drönaren inom synhåll och flyg inte på ett sätt som kan vara farligt för andra.

De nya reglerna är gemensamma för hela EU, förutom just åldersgränsen för fjärrpiloter som varje land själv får bestämma.

– Därför är det viktigt att kontrollera åldersgränsen för fjärrpiloter i just det landet där man vill flyga drönare, säger Tobias Fridarve.