Flyga till London? Brexit påverkar inte flygtrafiken

2020-01-29

Brexit påverkar inte körkortsregler eller flygtrafiken under 2020. Bild: Shutterstock.

Den 31 januari lämnar Storbritannien EU. För flygresenärer till London innebär brexit ingen förändring under 2020. Utträdet påverkar inte heller reglerna inom körkortsområdet.

Tidplanen är att Storbritannien kommer att lämna EU vid midnatt mellan den 31 januari och den 1 februari 2020. Enligt utträdesavtalet inträder då en övergångsperiod under vilken det mesta i praktisk mening fortsätter som nu. 

Flygtrafiken mellan Sverige och Storbritannien kommer inte att påverkas av Storbritanniens utträde, oavsett vilket flygföretag som man väljer att resa med. Resor med brittiska flygbolag från Sverige och inom EU kommer inte att påverkas fram tills 2020-12-31. Vilka regler som gäller efter det ska förhandlas under övergångsperioden.

Oförändrade körkortsregler

Alla regler som gäller inom körkortsområdet i Sverige kommer vara oförändrade för brittiska körkort minst till och med 2020-12-31. Inga ändringar kommer heller att göras i de regler som gäller för brittisk yrkesförarkompetens under det här året.

– För oss på avdelning Körkort har processen kring brexit bland annat inneburit många frågor till vår kundtjänst och ett betydligt ökat antal utbyten av brittiska körkort till svenska. Nu ser det ut som att det blir ett utträde under mer ordnade former, men vilka regler som kommer att gälla efter övergångsperioden vet vi ännu inte, säger Roland Notstam, enhetschef på Transportstyrelsen.

 

Samlad information om brexit på Transportstyrelsen.se

Samlad information om brexit på regeringen.se

På engelska, samlad information om brexit på gov.uk

Till toppen