Så åker du taxi säkert i nyår

2019-12-27

Bil med taxiskylten tänd

Nyårshelgen är den mest taxiintensiva helgen på hela året. För att få tag i en taxi så gäller det att beställa i förväg eller vara förberedd på lång väntetid. Det finns en del att tänka på för att du som resenär ska erbjudas en säker taxiresa.

Facebookgrupper som erbjuder skjuts och svarttaxi kan vara ett lockande alternativ, speciellt under helger när det kan vara svårt att få tag i reguljär taxi. Men både facebookgrupper som erbjuder skjuts och svarttaxi är olagliga.

Transportstyrelsen ger tillstånd och kontrollerar taxiföretag och förare. Reglerna är till för att bland annat skapa förutsättningar för en marknad med rättvis konkurrens. Vissa regler är till för att bidra till ökad trafiksäkerhet och för att taxiresenärer ska kunna känna sig trygga.

– Förare i facebookgrupper är inte kontrollerade om de tidigare utsatt passagerare för olika typer av brott. Varje år blir ett antal personer drabbade, säger Markus Edsbagge, sektionschef på Transportstyrelsen.

Att använda sig av facebookgrupper eller svartaxi stimulerar den svarta ekonomin och ibland den organiserade brottsligheten.

En taxi har alltid en gul registreringsskylt och information om pris på sidan av bilen. Priset för att en taxiresa varierar eftersom det råder fri prissättning. Prisinformationen är till för att kunna jämföra priset för resan. Jämförpriset anger en typresa på 10 kilometer som tar 15 minuter. Det högsta jämförpriset som du får betala när du åker med ett taxifordon anges med stora siffror på prisinformationen.
Taxichauffören ska också ha sin taxiförarlegitimation väl synligt i bilen.

Tänk på det här när du åker taxi:

  • Priset ska alltid synas i taxametern för att du som resenär ska veta att det stämmer. Det kan antingen vara ett fast pris som är inknappat på förhand eller ett löpande.
  • En taxameter kan aldrig visa L som i ledig när du åker i den som resenär och precis som när du handlar mat hos Ica ska du få ett utskrivet kvitto ifrån taxametern innan du stiger ur taxin.