Ha koll på bilens belysning!

2018-11-02

Har du koll på din bils belysning? Många moderna bilmodeller saknar funktionen att både fram- och baklyktor tänds automatiskt i mörker eller vid dålig sikt. Vid en poliskontroll kan det bli dyrt.

En bil ska vid färd under mörker eller i svåra ljusförhållanden ha tända lyktor som visar vitt eller gult ljus framåt och lyktor som visar rött ljus bakåt.

Halvljuslagen som infördes 1977 innebär att bilar ska ha halvljus, eller varselljus tända vid färd. Sedan dess har många nya bilmodeller den funktionen. 2011 kom kravet på obligatoriska varsellyktor för alla nya typgodkända bilmodeller. Men kravet gäller bara lyktor framtill.

– Många förare tänker inte på att de själva måste tända halvljuset för att synas bakifrån. De bryter mot lagen utan att de vet om det, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.

Han påpekar att det är en trafiksäkerhetsrisk att köra med släckta baklyktor. Det kan dessutom bli dyrt eftersom polisen kan utfärda böter för den som kör med släckt belysning.

Hans Cassepierres råd till förare är att läsa på om den egna bilen.

–  Läs instruktionsboken och kontrollera vilka funktioner din bil har. Det är livsviktigt att din bil syns i trafiken, både för dig själv och för dina medtrafikanter.

Läs mer om trafikregler.