Optiker

Här kan du som är legitimerad optiker snabbt och enkelt rapportera in två typer av synintyg till Transportstyrelsen. Tänk på att säkerställa vad synintyget avser.

Synintyget avser körkortstillstånd för grupp 1

Synprövning som avser körkortstillstånd för grupp 1 får utföras av läkare, legitimerad optiker, oftalmologassistent, ortoptist, den som har genomgått utbildning till optometritekniker, ögonsjuksköterska, sjuksköterska med vidareutbildning i ögonsjukvård eller den som är anställd hos optiker eller vid trafikskola och som har genomgått en särskild utbildning.

Synintyget avser körkortstillstånd för grupp 1 – till exempel personbil, moped eller motorcykel. E-tjänsten kräver e-legitimation.

Rapportera synintyg - körkortstillstånd grupp 1  

Om du inte är optiker eller behörig på trafikskola, men är behörig att utföra synprövning, ska du istället fylla i, skriva ut och skicka in blanketten Intyg om synprövning.

Synintyget avser förlängning med hälsodeklaration

Synprövning som avser förlängning med hälsodeklaration får utföras av läkare, legitimerad optiker, oftalmologassistent, ortoptist, ögonsjuksköterska och sjuksköterska med vidareutbildning i ögonsjukvård.

Synintyg avser den som ansöker om förlängning av de högre behörigheterna C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE med hälsodeklaration. E-tjänsten kräver e-legitimation.

Rapportera synintyg - förlängning med hälsodeklaration  

Om du inte är optiker, men är behörig att utföra synprövning, ska du istället fylla i, skriva ut och skicka in blanketten Intyg om synprövning - avseende förlängd giltighet av högre behörighet vid ansökan om hälsodeklaration.

Du som är optiker är behörig till tjänsten

Den som är legitimerad optiker är automatiskt behörig till e-tjänsterna att rapportera synintyg. Tänk på att om du är nyutexaminerad kan det ta ett tag innan våra system känner av din legitimation.