Dubbdäcken av senast 16 april - om det inte är vinterväglag

2012-03-26

Dubbade däck får inte användas mellan den 16 april och 30 september, om det inte råder vinterväglag eller om det befaras bli sådant väglag.

Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

Om det efter den 15 april råder vinterväglag på någon del av vägen, får man behålla dubbdäcken till dess att snö, is, snömodd eller frost har försvunnit från vägbanan.

Anledningen till att det råder dubbdäcksförbud mellan den 16 april och 30 september är att dubbdäck sliter på vägarna, försämrar vägmiljön och har sämre bromssträcka än sommardäck. Det leder också till att det uppstår mer inandningsbara partiklar (PM10), vilket ger upphov till betydande hälsoeffekter som exempelvis luftvägsbesvär.

Inget krav på vinterdäck från och med 1 april

Notera att det från och med den 1 april inte finns något krav på användning av vinterdäck. Även om det inte finns något förbud att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, rekommenderar Transportstyrelsen byte till sommardäck. Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck ger försämrade köregenskaper på sommarväglag och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur.

Läs mer om reglerna för vinterdäck och dubbdäck

Till toppen