Antalet dödade i vägtrafiken fortsätter sjunka

2012-09-03

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti omkom 96 personer i vägtrafiken. Det är 14 färre än motsvarande period förra året. Det visar preliminär statistik från Transportstyrelsen.

45 av de omkomna personerna hade färdats i bil, 21 på motorcykel, 6 på moped, 12 på cykel, och 10 var fotgängare. 2 av de omkomna går under rubriken övrigt.

Förra året omkom 110 personer under samma period och också medelantalet omkomna för månaderna juni, juli och augusti under de senaste fem åren är 110 personer.

– Det långsiktiga och systematiska trafiksäkerhetsarbetet inom många områden som bättre infrastruktur, ny fordonsteknik och lagstiftning kan ses som en förklaring till att trenden går åt rätt håll. Antalet dödade personbilsförare fortsätter att sjunka och den regniga sommaren kan ha bidragit till att MC-olyckorna har sjunkit något, säger Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen.

Hittills i år uppgår antalet omkomna till 196 personer. Det är 23 färre än 2011. Medelantalet omkomna för januari till och med augusti under de senaste fem åren är 223 personer.

Statistiken är preliminär och kan komma att ändras senare.

Mer statistik för sommaren hittar du i denna Excel-fil, bland annat fördelningen per län.

För mer information, kontakta:
Henrik Olars, pressansvarig för väg och järnväg på Transportstyrelsen
Telefon: 010- 495 4042
henrik.olars@transportstyrelsen.se
Jan Ifver, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.
Telefon: 010-495 56 91
jan.ifver@transportstyrelsen.se

Till toppen