Antalet ansökningar om alkolås betydligt fler än tidigare

2012-09-03

Sedan årsskiftet har 1 323 ansökningar om alkolås kommit in till Transportstyrelsen. Samtidigt uppgår antalet återkallade körkort på grund av rattfylla till 3 985. Det betyder att en tredjedel av rattfylleristerna har ansökt ansökt om alkolås.

Från och med den 1 januari 2012 kan den som ska få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri ansöka om körkort med alkolåsvillkor istället för att vara utan körkort.

Mellan den 1 januari och den 31 augusti har Transportstyrelsen fått in 1 323 ansökningar om alkolås. Antal återkallade körkort på grund av rattfylla eller grov rattfylla uppgår till 3 985 stycken. Det innebär att cirka 33 procent av de som blivit av med körkortet för rattfylla eller grov rattfylla har ansökt om alkolås.

– Det är betydligt fler jämfört med tidigare då cirka 11 procent gick med i alkolåsprogrammet, säger Olof Stenlund, projektledare för alkolås på Transportstyrelsen. En målsättning med de nya reglerna är att få en större andel av de dömda rattfylleristerna att ansöka om alkolås, och vad vi kan se hittills så är vi på rätt väg. Samtidigt behöver vi arbeta vidare för att få fler att ansöka.

Villkorstiden är ett eller två år. Den längre villkorstiden gäller för den som dömts för grovt rattfylleri, den som återfallit i rattfylleri under de fem senaste åren och den som har diagnosen missbruk eller beroende. I villkoret ingår regelbundna läkarkontroller med provtagning samt kontroller och service av alkolåset och dess logg. Om villkorskraven inte uppfylls får man inte längre delta och det villkorade körkortet dras in. Användaren står själv för alla kostnader.

Läs mer om alkolås

Till toppen