Skattskyldighet

Här förklarar vi hur skattskyldigheten ser ut vid ordinarie debitering, ägarbyte, påställning och när du gör ett ägarbyte i samband med en påställning eller en avställning.

Ordinarie debitering

Vid ordinarie debitering är det den som är registrerad som ägare vid ingången av den månad då skatten ska betalas (betalningsmånaden) som är skattskyldig. Om ett fordon övergår till en annan ägare den första dagen i  betalningsmånaden, eller senare, anses säljaren vara den som ägde fordonet vid månadens ingång.

Observera att betalningsmånaden är en särskild månad som baseras på sista siffran i fordonets registreringsnummer. Se tabell på sidan betalning av skatt.

Ägarbyte

Om ett ägarbyte sker i den månad som skatten ska betalas, övergår skattskyldigheten inte till den nya ägaren, även om ägarbytet sker före det datum skatten ska vara betald.

Påställning

Vid en påställning är det den person som är registrerad ägare vid påställningstillfället som är skattskyldig.

Ägarbyte i samband med påställning

Om ett fordon ska ställas på i samband med ett ägarbyte, kommer antingen den nya eller den gamla ägaren att bli skattskyldig, beroende på hur och i vilken ordning respektive anmälan sker till oss.

Om du använder vår app Mina fordon, eller vår e-tjänst för ägarbyte, sker ägarbytet omgående och du kan också anmäla en påställning från samma dag, samtidigt som du anmäler ägarbytet. Den nya ägaren kommer då att bli skattskyldig.

Om du skickar in en anmälan om ägarbyte och påställning på registreringsbeviset så kommer fordonet att ställas på från och med den dag vi registrerar din anmälan. I normalfallet är det den dag som anmälan kommer in till oss eller det datum framåt i tiden som du anger i din anmälan. Vi ställer inte på ett fordon från ett datum bakåt i tiden.

Om du anmäler påställningen på registreringsbeviset i samband med ägarbytet blir den nya ägaren skattskyldig.

Om du anmäler påställning via någon av våra självservicetjänster, är det alltid den som är registrerad ägare vid den tidpunkten som blir debiterad fordonsskatt. Om det sedan kommer en anmälan till oss om ägarbyte där det framgår att fordonet bytte ägare samma dag (eller tidigare) som fordonet ställdes på, kan den som debiterats fordonsskatt (säljaren) vända sig till Skatteverket för att begära omprövning av fordonsskatten. Det innebär att Skatteverket kan besluta att det i stället är den nya registrerade ägaren som är skattskyldig.

Ägarbyte i samband med avställning

Om du ställer av ett fordon, behöver du inte längre betala fordonsskatt. Om det finns överskjutande fordonsskatt, återbetalar vi den. Återbetalningen gör vi till den person som är registrerad som ägare vid avställningstillfället. Om fordonet ställs av i samband med ett ägarbyte, så återbetalar vi skatten till den nya ägaren.

Du kan inte begära avställning från ett datum bakåt i tiden!

Avställningen räknas från den dag en fullständig anmälan kommer till oss. Observera att detta kan innebära att fordonet är påställt från dagen för ägarbytet (enligt anmälan) och fram till dagen för avställningen (anmälans ankomstdatum). Det innebär att den nya ägaren under denna tid är skyldig att ha en trafikförsäkring (gäller motordrivna fordon) och att skatt inte återbetalas för dessa dagar.

Om du använder vår app Mina fordon, eller vår e-tjänst för ägarbyte, gäller ägarbytet direkt från den dag då anmälan sker. I appen kan du anmäla en avställning samtidigt som du anmäler ägarbytet.

Fordon med registrerad leasing

För fordon som i vägtrafikregistret har leasing registrerat är det leasinggivaren som äger fordonet. Men brukaren anses vara registrerad ägare och ansvarar därför för fordons- och trängselskatt, avgifter, parkeringsanmärkning och trafikförsäkring. Brukare är alltid den som leasar av leasingbolaget/givaren.

Skatteverket är beslutande myndighet

Transportstyrelsen fastställer skattskyldighet genom automatisk databehandling. Anser du att du har blivit felaktigt debiterad fordonsskatt och vill att beslutet ska omprövas? Då måste du vända dig till Skatteverket med en skriftlig begäran. Skatteverket är beslutande myndighet när det gäller fordonsskatt.

En skriftlig begäran om omprövning kan skickas via brev till

Skatteverket
Fordonsskatt
871 87 Härnösand

eller via formulär på Skatteverkets webbplats.